شکیبا افخمی راد | شهرآرانیوز؛ اکران نوروزی سینماها در ایران، یکی از دورههای مهم و پربیننده اکران سالانه شناخته میشود. در این دوره خانوادهها فراغت بیشتری دارند و تماشای فیلمهای جدید به یکی از تفریحات اصلی شان تبدیل میشود، از همین رو هرساله بسیاری از سینماگران برای جای گرفتن آثارشان در فهرست اکران نوروزی سینماها تلاش میکنند تا بتوانند مخاطبان بیشتری را با خود همراه کنند.
هنوز فهرست اکران نوروزی سال ۱۴۰۴ اعلام نشده است، اما براساس روال سالهای گذشته، میتوان پیش بینی کرد فیلمهایی که در جشنواره فیلم فجر محل توجه قرار گرفتهاند و آثار کارگردانان و بازیگران مطرح، درکنار فیلمهای کمدی و خانوادگی که گروه سنی گسترده تری را هدف قرار میدهند و ریتم تند و جذابی دارند، از شانس بیشتری برای قرار گرفتن در فهرست نهایی برخوردار هستند. ما در این گزارش به آثاری پرداختهایم که میتوانند از گزینههای اصلی اکران نوروزی ۱۴۰۴ باشند.
فیلمهای کمدی گزینه مناسبی برای جذب مخاطبان به ویژه خانوادهها در نوروز هستند، از این رو به طور معمول هر ساله دو فیلم کمدی درمیان آثار عیدانه قرار میگیرد تا رونق سینماها در تعطیلات دوچندان شود. امسال هم فیلمهای کمدی مختلفی برای قرار گرفتن در فهرست نوروزی با یکدیگر رقابت میکنند. برخی از این فیلمها در جشنواره فیلم فجر اکران شدهاند و برخی دیگر از تولیدات جدید سال ۱۴۰۳ هستند.
در طول سالهای گذشته، فیلمهای کمدیای که در جشنواره فیلم فجر حضور داشتند، همواره از شانس بیشتری برای قرار گرفتن در فهرست نوروزی سینماها برخوردار بودند، اما ازآنجایی که چهار فیلم کمدی حاضر در جشنواره امسال یعنی «صددام»، «کفایت مذاکرات»، «آنتیک» و «تاکسیدرمی» نتوانستند نظر مخاطبان را آن طور که باید، جلب کنند و در جمع ۱۰ فیلم برتر آرای مردمی قرار بگیرند، در نوروز ۱۴۰۴ شانس کمتری برای اکران در سینماها دارند؛ البته این شانس صفر هم نیست؛ به ویژه که براساس برخی اخبار منتشرشده، «صددام»، به کارگردانی پدرام پورامیری، متقاضی اکران نوروزی شده است.
این فیلم هرچند بازخوردهای خوبی در جشنواره نگرفت، ویژگیهایی دارد که میتواند به فروش خوبش در عید پیش رو کمک کند؛ اول اینکه از حضور رضا عطاران، بازیگر پرتوان مشهدی، بهره گرفته است و دوم اینکه در فضای کمدی و دهه ۶۰ داستانش را روایت میکند که در سالهای اخیر علاقهمندان بسیاری پیدا کرده است. درکنار «صددام»، سه فیلم کمدی دیگر هم متقاضی اکران نوروزی هستند؛ «دایناسور»، «کوکتل مولوتوف» و «عینک قرمز» که چند ماهی میشود در صف اکران سینماها ایستادهاند.
«دایناسور» را سیدمسعود اطیابی کارگردانی کرده است؛ فیلم سازی که در کارنامه اش آثار پرفروشی، چون سه گانه «تگزاس»، «انفرادی» و «هتل» دیده میشود. باتوجه به سابقه خوب کارگردان و حضور بازیگری، چون پژمان جمشیدی که در بسیاری از فیلمهای پرمخاطب سالهای اخیر نقش آفریده است، میتوانیم از «دایناسور» به عنوان یکی از گزینههای اصلی اکران نوروزی نام ببریم.
دیگر فیلم کمدی که متقاضی اکران نوروزی است، «کوکتل مولوتوف»، ساخته حسین امیری دوماری است؛ فیلمی که با بازسازی دهه۵۰ و پرداخت غیرمستقیم به مسائل سیاسی و اجتماعی دوران پیش از انقلاب و همچنین بهره گیری از بازیگرانی مانند امین حیایی، احمد مهران فر و پژمان جمشیدی، میتواند رونق بخش سینماها در نوروز پیش رو باشد.
«عینک قرمز»، به کارگردانی حسین مهکام، هم از متقاضیان اکران نوروزی است. این فیلم از حضور بازیگران شناخته شده فعال در سینمای کمدی بهره نگرفته است و حامد بهداد، هنرمند مشهدی، نقش اصلی داستان آن را ایفا میکند. هنوز جزئیاتی درباره داستان فیلم منتشر نشده است، اما درمجموع به نظر میرسد «عینک قرمز» درمقایسه با دیگر آثار کمدی متقاضی اکران نوروزی شانس کمتری برای اکران داشته باشد.
در سالهای اخیر دست کم یک فیلم از ژانر دفاع مقدس یا جنگی و حماسی در میان فهرست نهایی اکران نوروزی قرار میگرفت. امسال هم چندین فیلم ساخته شده در این ژانر از شانس حضور بر روی پرده سینماها هم زمان با آغاز سال نو برخوردار هستند؛ فیلمهایی که در بیشتر مواقع با الهام گرفتن از داستانهای واقعی، تأثیر عمیقی بر مخاطب میگذارند و حس همذات پنداری را تقویت میکنند. از میان آثار جشنواره امسال براساس برخی اخبار غیررسمی، فیلمهای «اشک هور»، «شمال از جنوب غربی» و «پیش مرگ» برای اکران نوروزی پیش قدم شدهاند.
فیلم «شمال از جنوب غربی»، به کارگردانی حمید زرگرنژاد و برنده سه سیمرغ بهترین کارگردانی، فیلم برداری و بازیگر نقش اول مرد، روایتگر یک عملیات خرابکارانه ازسوی رژیم بعثی عراق در دوران جنگ تحمیلی است. این فیلم با بازی مصطفی زمانی و امیر آقایی، تمجید برخی منتقدان مطرح ازجمله مسعود فراستی و مهدی یزدانی خرم را به دنبال داشته است که میتواند امتیاز مثبتی برای آن در جذب مخاطب باشد. فیلم «اشک هور»، به کارگردانی مهدی جعفری که برشی از زندگی شهید علی هاشمی را به تصویر کشیده، نیز متقاضی اکران نوروزی شده است.
این فیلم با تمرکز بر انتظار بیست ودوساله مادر شهید علی هاشمی برای بازگشت پسرش، به جنبههای انسانی و احساسی جنگ پرداخته است که میتواند تأثیر عمیقی بر مخاطب بگذارد. «پیش مرگ»، دیگر فیلم دفاع مقدسی جشنواره فیلم فجر امسال، نیز به دلیل کسب سیمرغ مردمی این رویداد، شانس اکران در نوروز ۱۴۰۴ را دارد؛ سیمرغی که البته با اماواگرهای بسیاری روبه رو بوده و هیچ کس پیش بینی اش نمیکرده است.
فیلم پیش مرگ، اثر تازه علی غفاری، به برشی از زندگی شهید سعید قهاری پس از دوران جنگ میپردازد. این فیلم که در ژانر دفاع مقدس تولید شده، در شهرهای مختلف کشور فیلم برداری شده است که یکی از ویژگیهای درخورتوجه این اثر به شمار میرود. فیلم «پیش مرگ» به دلیل پرداختن به داستانی واقعی و قهرمانانه، صحنههای اکشن جذاب و کسب سیمرغ بهترین فیلم از نگاه تماشاگران، شانس این را دارد که در صورت اکران در نوروز، طیف گستردهای از مخاطبان، ازجمله علاقهمندان به سینمای دفاع مقدس، ژانر اکشن و تاریخ معاصر را با خود همراه کند.
علاوه بر سه فیلمی که از آنها یاد کردیم، دو فیلم دفاع مقدسی دیگر نیز شانس اکران در نوروز را دارند. فیلم «مجنون»، به کارگردانی مهدی شامحمدی، که به بخشهایی از زندگی مهدی زین الدین و برادرش مجید میپردازد و «سینما متروپل»، ساخته محمدعلی باشه آهنگر که قصه سینمایی در شهر آبادان در دوران جنگ را روایت میکند. این دو اثر به ترتیب برنده سیمرغ بهترین فیلم از جشنواره چهل ودوم و چهل ویکم فیلم فجر شدهاند، از این رو مدت هاست که بسیاری از مخاطبان در انتظار اکرانشان هستند.
فیلمهای سینمای درام و اجتماعی هم بعد از گذشت مدت ها، شانس خوبی برای حضور در اکران نوروزی دارند و میتوانند با عملکرد خوب خود، بار دیگر به این ژانر رونق ببخشند. فیلم درام «رها»، اولین ساخته حسام فرهمند، که در جشنواره چهل وسوم فیلم فجر رونمایی و با استقبال مردم و منتقدان روبه رو شد، یکی از متقاضیان اکران نوروزی است.
این فیلم با بازی تحسین شده شهاب حسینی و غزل شاکری، درباره چالشهای زندگی یک مرد پنجاه وپنج ساله است که یک اتفاق ساده زندگی اش را دگرگون میکند. این نوع داستانها معمولا مخاطبان سینما را درگیر احساسات میکنند و به فکر فرو میبرند، از همین رو درصورت داشتن تبلیغات مناسب میتوانند در اکران بسیار موفق باشند.
فیلم «زیبا صدایم کن»، به کارگردانی رسول صدرعاملی، هم شانس حضور در اکران نوروزی را دارد؛ فیلمی که به عنوان بهترین اثر چهل وسومین دوره جشنواره فیلم فجر انتخاب شد و همین موضوع نیز برگ برنده اصلی اش برای موفقیت در اکران محسوب میشود.
«زیبا صدایم کن» با اقتباس از رمان فرهاد حسن زاده ساخته شده است و ضمن پرداختن به موضوعات اجتماعی و خانوادگی، رابطه احساسی میان پدر و دختری با بازی خوب امین حیایی و ژولیت رضاعی را به تصویر کشیده است. «بی سروصدا»، به کارگردانی مجیدرضا مصطفوی که یکی از فیلمهای اجتماعی مهم سالهای اخیر محسوب میشود، هم از گزینههای اکران نوروزی است.
«بی سروصدا» در یک سال گذشته برای دریافت پروانه نمایش با مشکلات زیادی روبه رو شد، حتی شنیده میشد که برخی اعضای شورای پروانه نمایش به دلیل فضای ملتهب آن، مخالف جدی اکران این فیلم بودهاند، اما سرانجام یکشنبه ۷ بهمن پروانه نمایش آن صادر شد. این فیلم با بازی پیمان معادی، مهران غفوریان، فرشته حسینی و هانیه توسلی براساس فیلم نامه مشترک مجیدرضا مصطفوی و مهیار حمیدیان ساخته شده است.
امسال یک اثر تاریخی مذهبی هم از شانس زیادی برای قرار گرفتن درمیان فیلمهای اکران نوروزی برخوردار است؛ فیلم «موسی کلیم ا...: به وقت طلوع»، به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا و تهیه کنندگی سیدمحمود رضوی، سینماگر مشهدی که امسال در چهل وسومین جشنواره فیلم فجر، اکران و با استقبال نسبتا خوب مردم و منتقدان روبه رو شد.
فیلم یادشده، داستان زندگی حضرت موسی (ع) را با تمرکز بر دوران کودکی ایشان روایت میکند. از بازیگران آن نیز میتوان به مریلا زارعی در نقش یوکابد، مادر حضرت موسی (ع)، علیرضا کمالی در نقش عمران، پدر حضرت موسی (ع)، و بهنام تشکر در نقش فرعون اشاره کرد.
فیلم موسی کلیم ا... ویژگیهای مهمی دارد که میتواند به موفقیتش در اکران نوروزی و همراه کردن طیف گستردهای از مخاطبان کمک کند: اول پرداختن به موضوعی مذهبی و تاریخی که طرفداران بسیاری دارد، دوم کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا که نامش به تنهایی میتواند باعث جلب توجه مخاطبان شود و سوم بهره گیری از جلوههای ویژه و فناوریهای سینمای مدرن که برای سینمای ایران یک ویژگی کم نظیر محسوب میشود.
هرساله در میان آثار نوروزی، یک جایگاه هم به فیلمهای کودک و نوجوان اختصاص پیدا میکند که به نظر میرسد این جایگاه در سال ۱۴۰۴ به «پسر دلفینی ۲» یا «بامبولک» برسد. فیلم سینمایی «بامبولک»، به کارگردانی آرش معیریان که در جشنواره کودک و نوجوان اصفهان جایزه بهترین فیلم و جایزه بهترین بازیگر کودک را از آن خود کرد، از متقاضیان اکران نوروزی است.
این فیلم، داستان چند کودک را روایت میکند که با عروسکی به شهر آرزوها میروند و در این شهر با اتفاقات مختلف و هیجان انگیزی روبه رو میشوند. امیرحسین رستمی، شهره سلطانی، مهرداد ضیایی و نیلوفر شهیدی جزو بازیگرانی هستند که در «بامبولک» بازی کردهاند. پویانمایی پسر دلفینی ۲ هم یکی از پویانماییهای حاضر در جشنواره چهل وسوم فیلم فجر بود که با استقبال مخاطبان همراه شد و سیمرغهای بهترین پویانمایی از نگاه تماشاگران و همچنین بهترین پویانمایی جشنواره را به دست آورد.
این اثر به کارگردانی محمد خیراندیش و تهیه کنندگی محمدامین همدانی، ادامهای بر داستان موفق قسمت اول آن است که با ترکیبی از ویژگیهای روایت داستانی آموزنده، برخورداری از کیفیت فنی بی نظیر و موسیقی و صداگذاری حرفهای و همچنین انتقال پیامهای اجتماعی ارزشمند، تجربهای لذت بخش را برای مخاطبان خود رقم میزند. علاوه بر «پسر دلفینی ۲»، پویانماییهای «افسانه سپهر»، «زال و رودابه» و «ژولیت و شاه» که در جشنواره فیلم فجر امسال اکران شدند، هم شانس حضور در میان آثار اکران نوروزی را دارند.